Endüstriyel Pc Nedir ?
Endüstriyel pc, standart bilgisayarların çalışma mantığı ve teknik özellikleri ile çoğu zaman aynı olmaktadır. Depolama ortamı, RAM tipi, ekran çözünürlüğü ve renk derinliği isteğe bağlı olarak seçilebilmektedir. Hedef kullanıcı tipine göre sınıflandırılan endüstriyel pc kullanıcıların ihtiyaçlarını yeterli derecede görmesi için tasarlanmaktadır. Endüstriyel pc tamamen farklı bir piyasaya hitap etmektedir.
Zorlu koşullarda uzun süre çalışan endüstriyel pc, yüksek akım çeken ekipmanların bulunduğu noktalarda kullanılmaktadır. Su, sıcaklık, nem, basınç ve toz gibi faktörlere karşı son derece dayanıklı olmaktadır. Standart bilgisayarların tam yeterlilik gösteremeyeceği alanlarda, endüstriyel pc ön plana çıkmaktadır. Yüksek üretim hacmine sahip fabrikalarda, insani sınırları aşabilecek biçimde endüstriyel pc tercih edilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Lazer Mesafe Sensörü
Endüstriyel PC Avantajları Nelerdir?
Endüstriyel otomasyon alanında faaliyet gösteren endüstriyel pc, normal bilgisayarlara göre çeşitli avantajlar sunmaktadır. Genellikle 60-85 derece civarındaki ortam sıcaklıklarına kadar faaliyet göstermektedir. Sıfırın altındaki sıcaklık değerlerinde de faaliyet göstermeye uygun olmaktadır. Sağlam bir dış koruma yapısına sahip olmakla birlikte bazı hareketli cihazların içerisinde kullanılabilmektedir.
Aşırı gerilim yükselmelerine karşı korumalı olarak üretilen endüstriyel pc, herhangi bir fiziksel problem ile karşılaşılmasını önlemektedir. Kirlilik ve nem gibi faktörlerden etkilenmemektedir. Havalandırma ve soğutma sistemleri gelişmiş olduğundan, az bakım ihtiyacı bulunmaktadır. Isı, titreşim, su ve toz geçirmezlik, darbe gibi testlerden geçmektedir. Elektriksel gürültülerden daha az etkilenmektedir.
Endüstriyel PC Kullanım Alanları Nelerdir?
- Her türlü üretim prosesinde endüstriyel pc kullanılmaktadır.
- Makinelerin yönetiminin yanı sıra makineler arası veri noktalarında endüstriyel pc kullanımı görülmektedir.
- Denetleme ve kontrol sistemlerinde, endüstriyel pc tercih edilmektedir.
- Ağır çalışma koşullarına sahip iş yerlerinde endüstriyel pc kullanılmaktadır.
- Hareket taşıma ve kontrol ekipmanı olarak endüstriyel pc tercih edilmektedir.
- Genel otomasyon ve fabrika uygulamaları için endüstriyel pc kullanımı uygun olmaktadır.
- Nemli ortamlarda normal bilgisayarlar kullanılamayacağı için endüstriyel pc kullanılmaktadır.
- Perakende uygulamaları, şarj istasyonu uygulamaları, sağlık uygulamaları, akıllı ulaşım uygulamaları ve akıllı şehir uygulamaları, endüstriyel pc kullanım alanları arasında yer almaktadır.
- Standart bilgisayarların yeterlilik gösteremeyeceği tüm alanlar için endüstriyel pc kullanımı önerilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Slim Röle nedir?
Endüstriyel PC Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kullanım alanının geniş olmasından dolayı birçok müşteri endüstriyel pc satın almaktadır. Endüstriyel pc satın alırken güçlü ve hızlı işlemcisinin olup olmadığına dikkat edilmektedir. Elektriksel gürültüden daha az etkileneceğini gösteren CE sertifikasının bulunması gerekmektedir. Bilgisayarların endüstriyel olup olmadığını ispatlayan belge, test raporu olmaktadır.
IP65 ve IP66 gibi koruma sınıfları, endüstriyel bilgisayarın toz korumasının yüksek olduğunu göstermektedir. Endüstriyel pclerin bazıları fansız olmakla birlikte bazılarında monte edilmiş özel filtreler ve soğutma fanları bulunmaktadır.
Prosese uygun endüstriyel pc seçilmektedir. Müşterilere özel çözümler üretilmekte olup müşterilerin endüstriyel pc ihtiyaçlarını belirtmesi gerekmektedir. Prosesin ihtiyacı üzerinde endüstriyel pc seçimi, maliyet olarak fazla yük olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Endüstriyel Mesafe Sensörü
Neden Endüstriyel PC Tercih Edilmelidir?
Endüstriyel sınıf uygulamaları seviyesine ulaşan endüstriyel pc, donanım dayanıklığı ve yazılım kararlılığı ile ön plana çıkmaktadır. Uzun vadeli ve çeşitli uygulamalarda, kaliteli özelliklerini korumaktadır. Teknoloji araştırma ve geliştirme çalışmalarına yatırım yapanlar, endüstriyel pc tercih etmektedir. Halka açık yerlerde sorgu terminali veya medya oynatıcı olarak kullanılabilmektedir.
Ortamın özelliklerine göre ayarlanabilen endüstriyel pc, nispeten düşük güç tüketiminde bulunmaktadır. İnsan bilgisayar işlevini sağlayan endüstriyel pc, kullanıcılara iyi bir deneyim sunmaktadır. Bilim ve teknolojideki ilerlemeyi gösteren endüstriyel pc, hız ve verimlilik arayışlarına çözüm olmaktadır. Uygun fiyatlı endüstriyel pc, beklentileri en iyi şekilde karşılamaktadır.
Endüstriyel PC ve Standart Bilgisayarların Farklılıkları Nelerdir?
Endüstriyel pc üretim alanlarında tercih edilirken, standart bilgisayarlar daha çok ev tipi kullanımlar için uygun olmaktadır. Endüstriyel pc daha çok ticari bir bilgisayar gibi çalışmaktadır. Bir program veya yazılım tarafından geliştirilebilen endüstriyel pc, verileri toplayarak depolamaktadır.
Standart bilgisayarlar maksimum 35 derece sıcaklık seviyelerine dayanıklılık gösterirken endüstriyel pc 85 derece ortam sıcaklığına karşı dayanıklılık göstermektedir. Sağlamlık, güvenilirlik, performans ve uyumluluk bakımından, endüstriyel pc ön plana çıkmaktadır. Uzun vadeli kullanılabilirlik bakımından endüstriyel pc kullanımı önerilmektedir.
Kir ve nem standart bilgisayarları etkilerken, endüstriyel pcleri etkilememektedir. Endüstriyel pc zorlu koşullara uyum sağlaması için bazı testlerden geçirilmektedir. Açık havada ve aşırı koşullarda endüstriyel pc kullanılmaktadır. Pasif koruma önlemlerine sahip olan endüstriyel pc, elektrik dalgalanmalarına karşı koruma sağlamaktadır.