Istanbul Sensörler Algılayıcı Cihazlar’ın (ISAC) Kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Türkiye’de  algılayıcı cihazlar konusunda, profesyonel ekibiyle beraber  sektöründeki en önemli firmalardan biri olmayı başarmıştır.

İletişim

Şerifali Mah. Emin Sk. No: 51/5 Ümraniye / İSTANBUL

bilgi@isac.com.tr

0216 520 31 50

0216 520 31 80

TEKNOLOJİ

HMI Panel Nedir ?

Günümüzde otomasyon sektörünün geleceğini temsil eden HMI sistemler, otomasyon sistemleri ile ilgilenen herkes için çok önemli bir yere sahiptir. Operatör panelleri ya da dokunmatik panel şeklinde adlandırılan HMI sistem insan ve de makine kavramlarını bir araya getirmektedir. Bunun soncunda da özellikle otomasyon alanlarında çok değerli bir yere sahiptir.

HMI Panel ve İçeriği

Genel itibarı ile hmi panel, bir kişiyi bir makine, sistem ya da cihaza bağlayan bir kullanıcı arayüzü ya da kontrol panelidir. Teknik olarak da bir kullanıcının bir cihazla etkileşime geçmesine izin veren, herhangi bir ekrana uygulanabilen, HMI en yaygın bir şekilde endüstriyel bir süreç bağlamında kullanılmaktadır.

HMI’lar genel olarak bazı özelliklerine bağlı olarak, grafik kullanıcı ara yüzlerine – GUI benzemektedir, fakat aynı anlamda değildirler; bu anlamda GUI’ler genelde görselleştirme yetenekleri amacı ile HMI’larda kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Limit Switch

HMI Paneli Kullanımı

HMI’lar, kullanıcıların görüntülemesi için bilgi almak ve görüntülemek amacı ile programlanmaktadır. Endüstriyel ortamlarda, HMI’lar bazı amaçlarla kullanılmaktadır. Bunlar;

  • Verileri görsel olarak göstermektedir.
  • Üretim süresini, trendleri ve etiketleri kolayca takip etmektedir.
  • KPI’ları denetlemekte ve makine girişlerini ve çıkışlarını izlemektedir.
  • Evdeki sıcaklığı kontrol etmekte ve bunun için klima sistemi ile etkileşime girmektedir.
  • Fabrika katı operatörü; bir endüstriyel su tankının sıcaklığını kontrol etmektedir.
  • Pompanın çalışıp çalışmadığını görmek için de bir HMI kullanmaktadır.

Temel HMI örneklerine bakacak olursak, makinelerde yer alan yerleşik ekranlar, bilgisayar monitörleri ve tabletleri içermektedir, fakat formatları ya da onlara atıfta bulunmak adına hangi terim kullanırsa kullanılsın, amaçları mekanik performans ve ilerleme ile ilgili olarak bilgi sağlamaktır.

Kimler HMI Panel Kullanır?

HMI teknolojisi, tüm endüstriyel kuruluşlar ve çok sayıda şirketler tarafından makineleriyle etkileşim kurmak ve de endüstriyel süreçleri optimize etmek adına kullanılmaktadır. HMI kullanımı sağlayan sektörler şunları içerir:

  • Enerji Yiyecek ve içecek
  • Üretme Yağ ve gaz
  • Güç geri dönüşüm
  • Toplu taşıma su ve atık su

HMI’lar ile etkileşime giren en yaygın olan roller, operatörler, sistem entegratörleri ve mühendisler, özellikle de kontrol sistemi mühendisleri olmaktadır. HMI’lar da bu süreçleri gözden geçirmek ve izlemek, sorunları anında teşhis etmek ve verileri görselleştirmek adına kullanan bu profesyoneller için temel kaynaklar olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Lazer Mesafe Sensörü

HMI Panel Özellikleri

HMI ekranları, genelde izleme gibi tek bir işlev için ya da nasıl uygulandıklarına göre makineleri kapatmak ya da üretim hızını artırmak gibi daha karmaşık işlemleri gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. HMI’lar, bir izleyici için verileri dijitalleştirmekte ve merkezileştirerek endüstriyel bir süreci optimize etmektedir.

Operatörler, HMI’dan faydalanarak grafik, tablo ya da dijital panolarda görüntülenen en önemli bilgileri görmektedir. Bu bağlamada alarmları görüntüleyebilir ve yönetebilir; SCADA ve MES sistemlerine de tek bir konsol üzerinden bağlanabilir.

HMI teknolojisi, genel olarak PLC’lerin gerçek zaman bilgilerini doğrudan bir HMI ekranına iletmesine olanak sağlayarak, bu eski çalıştırma olan gücü ortadan kaldırmakta ve bu şekilde bilgi eksikliğinden ya da insan hatasından dolayı ortaya çıkan birçok görsel sorununu azaltır.

Günümüzde HMI Teknolojisi

Son 10 yılda değişiklik gösteren operasyonel ve iş ihtiyaçları, HMI teknolojisinde çok ilginç gelişmelere yol açmıştır. Artık, oldukça gelişmiş HMI formlarını görmek daha yaygın hale gelmiştir. Çok daha fazla gelişmiş HMI örnekleri de daha geleneksel modellerin yanında yüksek performanslı HMI’lar genelde dokunmatik ekranları ve mobil cihazları içermektedir.

Bu şekilde modernleştirilmiş olan arayüzler, ekipman etkileşimi ve analizi için de daha fazla fırsat yaratmaktadır. Veriler üretim genelinde giderek daha önemli bir rol üstlenirken, HMI panel de gelecekte çok parlak bir durumda görünüyor. Bu teknoloji çok uzun bir yol kat etmiş ve büyüme potansiyeli de sınırsız olan bir teknoloji olmaktadır.

Editör

İstanbul Sensörler

Istanbul Sensörler Algılayıcı Cihazlar’ın (ISAC) Kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Türkiye’de algılayıcı cihazlar konusunda, profesyonel ekibiyle beraber sektöründeki en önemli firmalardan biri olmayı başarmıştır.

Bir Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir