Slim Röle Nedir?
Slim röle, genelde PLC uygulamalarında kullanılmaktadır. Ayrıca adından da anlaşılabileceği üzere ince yapılı bir üründür. Bu özelliğinin yanına izolasyonu da yüksek olan bir röle çeşididir. Birçok kişi slim röle nedir merak ederek araştırır. Slim röle, ince yapılı olması sayesinde elektrik panolarında alandan da tasarruf sağlamaktadır. Slim rölenin çalışma prensibi normal bir röle ile benzemektedir. Ancak diğer röleler ile slim röle arasında özellik ve kullanım şekli farklılıkları vardır.
Günümüz otomasyon sistemlerinde slim röleler yani plcler sistemin ana elemanları arasındadır. Slim röle sensörleri ve aktüatörleri proseslere bağlamaktadır. Endüstriyel ortamdan tamamıyla izole edilmiş olan plcler geçici akım ve gerilim darbelerini etkileyebilir. Bu nedenle gerilimi uyarlamak ve elektriksel izolasyonu sağlamak için slim röle kullanılır.
İlginizi Çekebilir: Halatlı Emniyet Switch
Slim Röle Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Slim röle, sahip olduğu boyutları ile normal olan rölelere göre çok daha ince bir yapıdadır. Bu sayede bulunduğu pano üzerinde çok fazla yer kaplamazlar. Sahip oldukları kontak yapıları arasında 1 n/k, 1 n/a, 1 a/k ve 2 a/k olarak dizilir.
Slim röleler diğer röleler gibi 3 ya da 4 kontak çıkışına erişmezler. Genelde de bobinleri AC ya da DC olarak enerjilendirilir. Aynı zamanda slim röle led göstergeye sahiptir ve birbirlerinin arasında da köprüleme barası kullanılabilir. Slim rölenin kullanım alanı oldukça fazladır. Endüstriyel tüm tesis panolarında, binaların otomasyon sistemlerinde, makine panolarında ve otomasyonun varlık gösterdiği her yerde kullanılır.
Slim Röle Neden Kullanılır?
Slim röle, PLC çıkışları ile beraber kontaktörlerin girişleri arasında kullanılmaktadır. Bu doğrultuda sinyal seviyesinin yükselmesini ya da elektriksel izolasyonunu sağlarlar. PLC’nin sahip olduğu çıkış gücü genelde kontaktörlerin bobinini istenen seviyede tutmak için yeterli olmaz. Ayrıca kontaktörün kontaklarını harekete de geçirmek için yeterli olmaz. Bu nedenle PLC ile kontaktörün arasında bir slim röle kullanılması gerekir. İlk aşamada PLC çıkışından slim röle bobinine enerji verilir ve kontağı çektirilir. Arkasında da slim röle kontağı ile kontaktör bobini bağlanır. Bu sayede kontaktör bobinine enerji yüklemesi yapılış olur ve sonra da kontaktörün kontakları çektirilir.
İlginizi Çekebilir: Sensör Çeşitleri
Slim Röle Ne İşe Yarar?
PLC çıkış güçleri kontakları harekete geçirmek ve bobini istenen seviyede enerjilendirmek için yeterli olmaz. Bunun için de PLC ve kontaktörün arasında slim röle atılır. İlk olarak PLC çıkışından slim rölenin bobinine enerji verilir ve kontağı da çekilir. Sonrasında slim rölenin kontağı ile beraber kontaktörün bobini ilişkilendirilir. Bu sayede kontaktör bobini enerjilendirilmiş olur ve kontaktörün de kontakları çekilir.
PLC gücünün kontakları direkt olarak çektiremeyeceğini bilmek için slim röle ve kontaktör bobininin güç tüketimlerine bakmak gerekir. Binaların otomasyon sistemlerinde, her makinenin panosunda, endüstriyel alanda kullanılan tüm tesis panolarında ve motorların olduğu her yerde slim röle kullanılabilir.